castellano català galego euskera english
 
 
 
gallina
 
 
 
Logo oepli
 
 
 
         
Participació internacional
       

PREMI HANS CHRISTIAN ANDERSEN

Un qualificat jurat internacional d’especialistes és l’encarregat d’atorgar cada dos anys el Premi Hans Christian Andersen, conegut també com “el Premi Nobel de la Literatura Infantil”. Els guardonats són un escriptor i un il·lustrador la producció dels quals contribueixi a engrandir la literatura infantil i juvenil. És el premi de més elevat reconeixement que es concedeix en vida a un autor i un il·lustrador de llibres infantils.

El guardó, patrocinat per la reina Margrethe II de Dinamarca, en honor a l’escriptor danès, es va concedir per primera vegada el 1956 a un escriptor, i deu anys més tard es va ampliar als il·lustradors.

L’OEPLI, com a secció espanyola d’aquest Organisme Internacional és l’encarregada de proposar els candidats espanyols i per a 2015 es presenten les candidatura de l'escrptor Agustín Fernández Paz i l’il·lustrador Miguelanxo Parado.


AGUSTÍN FERNÁNDEZ PAZ

(Vilalba, 1947).

Pèrit Industrial i Llicenciat en Ciències de l’Educació. Va treballar com a docent durant més de trenta anys i paral·lelament va desenvolupar una àmplia activitat teòrica i divulgativa, centrada en temes com la introducció en els mitjans de comunicació a l'aula, la promoció de la lectura així com un rellevant paper en l'elaboració de materials didàctics de la llengua i la literatura.

És autor de més de quaranta-cinc títols dirigits preferentment a lectors infantils i juvenils i la seva obra ha estat traduïda a diversos idiomes: coreà, portuguès, francès, anglès, àrab, xinès i italià. Ha obtingut nombrosos premis, tant d'àmbit gallec com espanyol (Lazarillo, Edebé Juvenil, Vaixell de Vapor, Merlín, Protagonista Jove, Edebé infantil, Rañolas, Raíña Lupa, Martiño Sarmiento, Xosé Neira Vilas ...). Ha estat reconegut dues vegades com el millor autor de l'any (el 2004 per la Federació de Llibreters de Galícia i en el 2007 per l'Associació Galega d'Editors). També ha obtingut, en tres ocasions, el premi al millor llibre infantil de l'any que concedeix l'Associació d'Escriptors en Lingua Galega i el seu llibre O únic que queda é o amor (L'únic que queda és l'amor) va obtenir el 2008 el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil que concedeix el Ministeri de Cultura.

En l'àmbit internacional destaquen les seves quatre nominacions a l'Astrid Lindgren Memorial Award (el 2008, 2009, 2010 i 2013). O únic que queda é o amor (L'únic que queda és l'amor) és va incloure en la IBBY Honour List el 2010, igual que Contos por palabras (Contes per paraules) en el 1992 o Aire negre e el 2002. Aquesta última novel·la, tambe es va incloure en el Catàleg White Ravens de la International Youth Library de Munic en 2001, un reconeixement que també va merèixer O meu nome é Skywalker (El meu nom és Skywalker) en el 2004.

El 2011 guanyà el Premi Iberoamericà SM de Literatura Infantil i Juvenil per tota la seva obra i en 2012 OEPLI va presentar, per primera vegada, la seva candidatura al Premi Hans Christian Andersen. 
Parchis

 

MIGUELANXO PARADO

(A Coruña, 1958)


Aficionat a la pintura i a la lectura des de jove, va descobrir el còmic als 20 anys i això va fer que es decidís a professionalment per la historieta, iniciant aviat una trajectòria ascendent en les revistes de còmics per a adults dels 80. Va participar, l’any 1979, en la fundació del fanzine «Xofre» i va publicar en algunes de les capçaleres més emblemàtiques de l'època. En aquest temps també va col·laborar amb al setmanari de còmic d'humor El Jueves realitzant la sèrie «Quotidiania Delirant», que seria recopilada en dos àlbums de la col·lecció «Pendons del Humor», i per la qual va guanyar (merescudament) el Premi a la Millor Obra del Saló Internacional del Còmic de Barcelona 1989.

Miguelanxo Prado ja és considerat, a dia d'avui, un dels més importants i influents il·lustradors del món i la seva importància radica en la capacitat d'aplicar la seva visió artística als més variats camps professionals: des del còmic fins al cinema d'animació, passant pel cartellisme, la caricatura, l'humor gràfic, el disseny, la il·lustració infantil, i fins i tot el disseny per a la TV. A més, és el director, des de la seva creació, del Festival de Còmic de A Coruña, que amb el pas dels anys, s'ha convertit en un dels més importants d'Espanya. Aquesta versatilitat el converteix en un dels artistes més complets i prolífics en el camp de la il·lustració a nivell mundial

La seva obra, Ardalén, una extensa novel·la gràfica publicada a finals de 2012, per la qual va obtenir el premi a la Millor Obra Espanyola del Saló Internacional del Còmic de Barcelona 2013 el va portar a guanyar el Premi Nacional de Còmic 2013.

Des de 1998, és també director de Vinyetes des de l'Atlàntic, el Saló del Còmic que se celebra cada estiu a A Coruña.

El 28 de novembre de 2009, Miguelanxo Prado va ingressar a la Reial Acadèmia Gallega de Belles Arts. 
Parchis

 

 

Candidats espanyols (pdf castellà)
Guanyadors Premi Andersen (pdf castellà)


 

         
 
 

Col·labora:   Logo Cultura   Lop plfl